top of page

Молитва за нацијата - Културна разноликост


Господи Татко, доаѓам пред Тебе, во моќното име на Исус, и се молам  за празнување и зачувување на културната различност во нашата нација. Јас се молам за Твојата милост да промовира единство меѓу нашите разлики, прифаќајќи го богатството и убавината на различните култури. Помогни ни да се вреднуваме и почитуваме еден со друг, признавајќи дека сите сме создадени според Твојата слика. Стојам на ветувањето на Твојот свет Збор, знаејќи го тоа дека во Христос Исус нема разлика меѓу културите, туку дека се сите едно во Него. Господи, се молам за прифаќање и почитување на културната разновидност во нашата нација. Да учиме еден од друг, за уникатните придонеси што ги носи секоја култура. Помогни ни да негуваме единство и разбирање, разурни ги пречките кои придонесуваат за промовирање на мирот и благосостојбата на сите граѓани. Дај ни мудрост да ги цениме различните изрази на Твоето создание, да одиме во разбирање и почит еден кон  друг.

Во Моќното Име на Исус Христос се молам Небесен Татко, ти благодарам Господи Свет Дух за совршените молитви, ти благодарам Господи Исусе за Твојата пресвета крв. Амин! Библиско писмо:

  • Битие 1/27: И го создаде Бог човекот според образот Свој, според образот Божји го создаде; машко и женско ги создаде.

  • Римјани 14/19: И така, да го бараме она, што служи за мир и заемно подобрување еден на друг.

  • Галатјани 3/28: Нема веќе ни Јудејци, ни Елини, ни роб, ни слободен, нема машки пол, ни женски, зашто сите вие сте едно во Христа Исуса.

  • Откровение 7/9-10:  Потоа видов, и ете, големо мноштво народ, кое што никој не можеше да го преброи – од сите племиња и колена, народи и јазици. Тие стоеја пред престолот и пред Исус, облечени во бели облеки и со палмови гранчиња во рацете. И воскликнуваа со висок глас, велејќи: „За спасението наше слава на нашиот Бог, Кој седи на престолот, и на Исус Христос!”

 

0 views

Comments


bottom of page