top of page

Молитва за нацијата - за управителите


Молитва: Господи Татко, доаѓам пред Тебе, во моќното име на Исус, ги 

посочувам и подигам управителите на мојот град и држава во молитва. Се застапувам за нив Господе, и барам Твоето водство, мудрост и правично расудување да се потпира на нив додека ги донесуваат одлуките кои влијаат врз нашата нација. Додели им дух на понизност, интегритет и владеење во служба на народот кој живее тука, за да се водат со праведност и да ја одржуваат правдата. Се молам да ги опкружиш со божествен совет за тие да можат да ја бараат Твојата насока во сите нивни напори и препреки. Ги обврзувам моите управители во Твоите милни и полни со љубов раце о, Господи верувајќи Ти, дека Твојата промисла и суверенитет ќе ги води и насочува. Јас, Небесен Татко, ги обврзувам исто така да ја водат нашата нација со интегритет, сочувство за ближните и со длабока почит кон Твојата вистина. Зашто Господ Исус е Патот, Животот и Вистината, и само преку Него ние можеме да дојдеме пред Твојот Престол да Те обожаваме, да бараме, да застапуваме, да изјавуваме.


Во моќното име на Исус Христос се молам, Небесен Татко, ти благодарам Господи Свет Дух за совршените молитви, ти благодарам Господи Исусе за Твојата пресвета крв. Амин! Библиско писмо:

  • 1 Тимотеј 2/1-4: Молам, пред сè, да се прават просби, молитви, молби и благодаренија за сите луѓе, за царевите и за сите што се на власт, та да поживееме тих и мирен живот во потполна побожност и чистота, оти тоа е добро и угодно пред нашиот Спасител Бога, Кој сака сите луѓе да се спасат и да ја познаат вистината.

  • Изреки 3/4-5: Па ќе најдеш милост и благоволение пред очите на Бога и на луѓето. Надевај се на Господа од сè срце и не се потпирај врз твојот разум.

  • Изреки 21/1: Срцето на царот е во раката на Господа, како водните потоци - Он го насочува, каде што ќе посака.

  • Даниел 2/21: Тој ги менува времињата и годините, соборува цареви и поставува цареви, дава мудрост на мудри и знаење на разумни.


 

2 views

Comments


bottom of page